Oreo Cheesecake med kladdkakebotten

Originalreceptet till den här cheesecaken fick jag för väldigt länge sedan av en kompis till min bror. Vi har kallat den för Henkan's Cheesecake. Från början gjorde jag den med Digestive kex men efter ett tag bytte jag ut Digestive mot Oreo cookies. Denna gång gjorde jag först en kladdkaka i precis samma storlek som cheesecaken.
 
Cheesecake:
 
Ta fram 3 skålar och en elvisp. I skål ett:
  • 3 äggvitor
  • en nypa salt
Vispa till hårt skum. (Det ska gå att  vända upp och ner på skålen utan att det rinner ut). Ställ åt sidan.
 
I skål två:
  • 1 paket Philadelphiaost naturell
  • 3 äggulor
  • 2 dl strösocker
Vispa ihop till en ljusgul smet. Ställ åt sidan.
 
I skål tre:
  • 3 dl vispgrädde
Vispa till ganska fast konsistens. Rör ner grädden i skål två, blanda ordentligt. 
  • 1 paket Oreo cookies
Krossa kakorna till smulor och blanda ner dem i smeten i skål två. Till sist vänder du försiktigt ner de vispade äggvitorna i smeten. Täck botten av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter med smörgåspapper, det kan sticka ut på sidorna när du klämt ihop kanten. Häll i smeten, täck med foliepapper och ställ sedan in i frysen över natten.
 
 
 
Kladdkaka (Eksta chokladkaka, Anna Bergenström):
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 ägg
  • 2 rågade dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 3/4 dl kakao (sikta kakaon så att alla klumpar försvinner)
  • 1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och ställ åt sidan. Smörj en form, 24 cm i diameter, med en del av smöret, och "bröa" med kokosflingor. Vispa äggen med sockret tills det är pösigt. Häll i det smälta smöret. Sikta vetemjöl och kakao i en skål, tillsätt vaniljsockret. Rör ner i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda i 20 minuter mitt i ugnen. Låt gärna kakan stå i kylskåpet efter att den svalnat.
 
När du ska montera ihop tårtan, lossa kladdkakan från bottnen och lägg den upp och ner på ett fat. Ta fram cheesecaken och lossa den från formen och smörgåspappret. Lägg den ovanpå kakan. Dekorera med chokladsås, hallon och strössel.
 
 
#1 - - Monica Holm:

Tårtan var väldigt god, som vanligt när Christina har bakat.

Svar: Tack, tack! :-)
ivartlillakok.blogg.se