Söndagsgryta på fransyska

Idag hade jag gott om tid att laga mat, så då fick det bli långkok. En god gryta på fransyska istället för högrev som jag brukar använda. Det blev fantastiskt gott! Fransyskan var inte lika fet som högrev. 
 
 
Recept:
  • 1,5 kg fransyska
  • 1 st gul lök
  • 1 st röd lök
  • 2-3 st vitlöksklyftor
  • 7 dl vatten (eller så att det precis täcker köttet)
  • 2 tärningar mörk oxbuljong
  • 1 burk krossade el passerade tomater 
  • 1 dl portvin
  • 2 msk viltfond
  • 1 kryddmått cayennepeppar 
  • 3 dl grädde
  • 5 st svart- eller vitpepparkorn 
  • 3 st morötter i slantar
  • Salt o peppar
 
Putsa köttet och skär i mindre bitar. Bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg sedan över i en stor järngryta. Häll över vatten, portvin, buljongtärningarna, pepparkorn, cayennepeppar. 
 
 
Skär i klyftor och bryn dem i smör. Pressa över vitlöken. Strö ev 1 msk mjöl över löken och häll en skvätt mjölk och rör runt. Häll över allt i grytan. Låt puttra i 2 timmar.
 
Tillsätt motötter, grädde, soja och viltfond, låt puttra 30 min - 1 tim till.
 
Servera med potatismos.
#1 - - monica holm:

Det låter gott som vanligt. Kram