Mustig vintergryta på fransyska

Igår kändes det väldigt passande med en härlig köttgryta efter att ha varit ute i solen och åkt långfärdsskridskor. Denna gryta går att göra på både franskyska eller högrev, men jag föredrar den lite "torrare" fransyskan denna gång. Ibland tycker jag att högrev kan kännas lite för fett. 
 
Att tillsätta viltfond och portvin i grytan tycker jag gör den lite extra god! Jag brukar även ha chili i grytan och vill man ha den lite mildare är det bara att tillsätta en klick creme fraiche vid servering.
 
 
Här kommer receptet:
ca 1 kg fransyska eller högrev
1 rödlök el chalottenlök
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 st mörk oxbuljongtärning
1 msk viltfond
ca 1 dl portvin
2 msk tomatpuré
1 burk finkrossade tomater
vatten - precis så att det täcker köttet i grytan
1 - 2 dl grädde
4 st morötter
1 dl creme fraiche - till servering
1 tsk paprikapulver
Chili explosionkrydda - efter smak
1 tsk timjan
salt och peppar efter smak
 
Börja med att skära köttet i ca 2-3 cm stora bitar. Salta och peppra lite på köttet och bryn det i en stekpanna i omgångar. Lägg över i en gryta eftersom. Skär löken i klyftor och bryn den också så att den blir lite mjuk. Innan du lägger över den i grytan så strör du över lite mjöl och rör runt, tillsätt lite vatten och häll över allt i grytan. Tillsätt portvin, fond, buljongtärning och tomatpuré. Låt det fräsa lite. Fortsätt att hälla i krossade tomater, kryddor och därefter fyll på med vatten så att det precis täcker köttet. Låt grytan puttra ca 2 tim på låg värme. 
Skala och skär morötterna i mindre bitar, tillsätt dem tillsammans med grädden. Låt den fortsätta puttra minst 30 min, men gärna någon timme till. 
Servera med kokt potatis, potatismos eller ris. Toppa med creme fraiche.
Enjoy! 🙂
 
 
0 kommentarer
publicerat i Allmänt, Recept;
Taggar: #fransyska, #gryta, #hemlagat, #ivårtlillakök, #köttgryta, #middagstips, #recept, #söndagsmiddag
Visa fler inlägg