Fläskkotletter som hos mormor

När jag var liten och kom hem till mormor på besök stod det oftast något på spisen och puttrade, t.ex. fläskkotletter i gräddsås. Dagens middag är min egen version av det mormor lagade. Fläskkotletter i gräddsås. Till det hade vi idag kokt potatis, svartvinbärsgelé och sallad.
 
 
Jag kryddar kotletterna med vit- och svarttpeppar, paprikapulver och salt. Sedan steker jag dem i smör tills de fått fin färg på båda sidor. Jag brukar steka 2-3 kotletter åt gången. Om smöret i pannan blivit bränt när köttet stekts sköljer jag ur pannan, annars gör jag såsen direkt, tar bara upp köttet ur pannan först. Jag häller i lite viltfond, lite portvin, lite kinesisk soja, grädde, mjölk och creme fraiche. Kryddar med salt, peppar och timjan. När såsen kokat ihop några minuter lägger jag tillbaka köttet så att det får puttra i pannan 15-20 min.
 
 

Chili con carne

Jag har nog inte ätit Chili con carne sedan 1990, då från en konservburk, och det var inte någon favorit direkt. Nu har jag upptäckt att det är riktigt gott - om man gör den själv. Med tillbehör som avokado, sallad, majs och lite nachochips blir det lite som tacos. Men ändå annorlunda. Prova receptet på min version av Chili con carne och se vad du tycker. Glöm inte kanelen - den är viktig för smaken!
 
 
 
 

Chili con carne

1-2 chalottenlökar
1 rödlök
2 vitlöksklyftor (mer om man gillar vitlök)
700 gram köttfärs
500 g krossade tomater
2-3 msk tomatpuré
3-4 tsk chipotle pasta (Santa Maria)
2 burkar valfria bönor (jag hade borlottibönor och svarta bönor)
1/2 röd paprika
1 knippe bladpersilja
chilipulver
chili explotionkrydda
1 kryddmått kanel
1 kryddmått socker
salt o peppar
 
Börja med att fräsa köttfärsen i smör eller olja i en panna/gryta med lite högre kant. Putta köttfärsen åt ena sidan av pannan och tillsätt den finhackade löken och vitlöken. Krydda med chilipulver o chili explotionkryddan. Tillsätt paprikan som du finhackat samt tomatpuré och krossade tomater. Krydda med kanel, socker, salt och peppar. Blanda ner hackad bladpersilja innan servering.
 
 
Jag brukar servera chilin i ett stort salladsblad, tillsammans med lite nachochips och gräddfil. En sallad på vitkål, isbergssallat, tomat, avokado och majs är gott till.
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg